www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Τι σημαίνει η αλλαγή χρώματος στη γλώσσα;

Ίσως δεν το ξέρετε, αλλά το χρώμα της γλώσσας μας μπορεί να είναι ένας σημαντικός δείκτης για την υγεία μας. Γι’ αυτό καλό είναι να δείχνουμε πάντα την απαραίτητη προσοχή.

Oι αλλαγές στο χρώμα της γλώσσας μπορεί να είναι εντελώς αθώες, αλλά μπορεί να υποδηλώνουν και κάποια σοβαρή πάθηση είτε τοπική (στο στόμα) είτε συστηματική. Οι αλλαγές αυτές μπορεί να εμφανίζονται είτε ως πλάκες «κολλημένες» στη γλώσσα είτε ως επιφάνειες που απομακρύνονται με την πίεση ή το τρίψιμο. Οι πιο συχνές είναι οι λευκές, με τις ερυθρές και τις μελανές να ακολουθούν. Ας δούμε τι δηλώνει κάθε χρώμα ξεχωριστά.

Λευκό

Μπορεί να πρόκειται για επιμήκυνση των φυσιολογικών τριχοειδών (χνούδι) της γλώσσας, που δίνει την εντύπωση ότι η γλώσσα έβγαλε «μαλλιά» (τριχωτή γλώσσα η οποία μπορεί να είναι και
μελανή) ή για ένα λευκό «στρώμα» που δημιουργείται όταν δεν υπάρχει καλή υγιεινή του στόματος ή όταν υπάρχει κάποιο νόσημα που δημιουργεί πληγές, για παράδειγμα άφθες (επίχριστη γλώσσα). Το λευκό χρώμα μπορεί επίσης να οφείλεται σε λευκοπλακία, η οποία εμφανίζεται κυρίως στα πλαϊνά της γλώσσας, δεν αφαιρείται με το βούρτσισμα και πρόκειται για μια προκαρκινική βλάβη που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Εννέα στους 10 που την παρουσιάζουν είναι καπνιστές, ενώ και ο καρκίνος του στόματος μπορεί να εμφανιστεί με αυτή τη μορφή σε ποσοστό 5%. Άλλες ενοχλητικές καταστάσεις που εμφανίζονται με λευκόχρωμες αλλοιώσεις στη γλώσσα μπορεί να είναι η καντιντίαση (μυκητίαση) και η δημιουργία μιας πλάκας στα πλάγια αν μασάμε συχνά τσίχλες με κανέλα, η οποία μπορεί να ερεθίσει τη γλώσσα όταν παραμένει στη στοματική κοιλότητα.

Ερυθρό

Το κόκκινο χρώμα στη γλώσσα μπορεί να προκληθεί από κάποιο έγκαυμα ή αλλεργία ή από αντίδραση εξαιτίας της λήψης κάποιων φαρμάκων. Μπορεί όμως να οφείλεται και στην ερυθροπλακία, μια σπάνια προκαρκινική βλάβη αλλά και μορφή καρκίνου του στόματος.

Μελανό

Οι μελανές αποχρώσεις μπορεί να οφείλονται σε φυσιολογική μελάγχρωση της γλώσσας σε μελαχρινά κυρίως άτομα ή στη λήψη φαρμάκων. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα εναπόθεσης αμαλγάματος (οδοντιατρικό υλικό) κατά το σφράγισμα ενός δοντιού αλλά και εκδήλωση κακόηθους μελανώματος. Τέλος η συνύπαρξη μεγάλων μελανών κηλίδων στο στόμα και στο δέρμα υποδεικνύουν σύνδρομο Peutz Jeghers (πολύποδες στο έντερο).

Δεν υπάρχουν σχόλια: