www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Χημικά του σπιτιού κίνδυνος για το ανοσοποιητικό


Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα μιας ομάδας χημικών ουσιών που περιέχονται σε πολλά οικιακά προϊόντα μπορεί να διαταράξει την ανοσία των παιδιών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Δανία διαπίστωσαν ότι η αυξημένη έκθεση στις υπερφθοριωμένες ενώσεις (perfluorinated compounds – PFCs) κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, σχετίζεται με μειωμένη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε δύο κοινά εμβόλια.

«Ανακαλύψαμε ότι η έκθεση στις υπερφθοριωμένες ενώσεις καθιστά πιο νωθρό το ανοσοποιητικό, με συνέπεια να μην αντιδρά όσο έντονα πρέπει στα εμβόλια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Φίλιπ Γκραντζίν, επισκέπτης καθηγητής Περιβαλλοντικής Υγείας στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο τεύχος της 25ης Ιανουαρίου της «Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA).

Οι υπερφθοριωμένες ενώσεις χρησιμοποιούνται σε πολλά οικιακά προϊόντα, όπως αντικολλητικά σκεύη μαγειρικής, χαλιά, ταπετσαρίες και συσκευασμένα τρόφιμα για τον φούρνο μικροκυμάτων
(περιέχονται στις συσκευασίες).

Προγενέστερες μελέτες έχουν αποκαλύψει πως αυτές οι χημικές ουσίες υπάρχουν στο αίμα των περισσότερων ανθρώπων, ενώ έχουν συσχετίσει την αυξημένη έκθεση σε αυτά με πρώιμη εμμηνόπαυση και αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη που γίνεται σε ανθρώπους και συσχετίζει τα αυξημένα επίπεδά τους στο αίμα με διαταραγμένη ανοσοποιητική αντίδραση, κατά τον δρα Γκραντζίν.

«Δεν ξέρουμε ακόμα εάν η συσχέτιση που εντοπίσαμε αντιπροσωπεύει μια γενικότερη δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και εάν έχει επιπτώσεις, όσον αφορά τις λοιμώξεις, τις αλλεργίες ή ακόμα και τον καρκίνο», διευκρίνισε. «Βλέπουμε κάτι το οποίο αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και θα θέλαμε πολύ να δούμε με τι μοιάζει ο πάγος κάτω από αυτήν».

Η μελέτη
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 587 παιδιά, που γεννήθηκαν στις νήσους Φερόες μεταξύ 1999 και 2001. Στα νησιά ατά, που βρίσκονται στον Βόρειο Ατλαντικό, ανάμεσα στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, η πολύ συχνή κατανάλωση θαλασσινών σχετίζεται με αυξημένη έκθεση στις υπερφθοριωμένες ενώσεις.

Για να διερευνήσουν την τυχόν συσχέτιση των ενώσεων με την ανοσία των παιδιών, οι ερευνητές ήλεγξαν τα επίπεδα των αντισωμάτων τους στα εμβόλια του τετάνου και της διφθερίτιδας. Τα εμβόλια αυτά γίνονται στους 3, 5 και 12 μήνες της ζωής, με μία αναμνηστική (επαναληπτική) δόση στα 5 χρόνια.

Ο έλεγχος των αντισωμάτων από τους ερευνητές έγινε όταν τα παιδιά ήταν 5 και 7 ετών.

Οι επιστήμονες μέτρησαν ακόμα την προγεννητική έκθεση των παιδιών σε πέντε είδη υπερφθοριωμένων ενώσεων, υποβάλλοντας τις μητέρες τους σε αιματολογικές εξετάσεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες της κυήσεώς τους. Όταν εξάλλου τα παιδιά έγιναν 5 ετών, οι ερευνητές ξαναμέτρησαν τα επίπεδα των υπερφθοριωμένων ενώσεων στον οργανισμό τους.

Η ανάλυση όλων των στοιχείων έδειξε πως υπήρχε αρνητική συσχέτιση της ανοσίας των παιδιών και με τα πέντε είδη των υπερφθοριωμένων ενώσεων. Στα παιδιά που στα 5 τους χρόνια είχαν επίπεδα των ενώσεων διπλάσια από τον μέσο όρο, η ανοσία δύο χρόνια αργότερα ήταν η μισή απ’ ό,τι θα έπρεπε, είπε ο δρ Γκραντζίν.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προστατεύσουν τα παιδιά τους; Ο δρ Γκραντζίν συνιστά περιορισμό της χρήσης προϊόντων που περιέχουν υπερφθοριωμένες ενώσεις (όπως τα αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη και τα συσκευασμένα τρόφιμα που τοποθετούνται με τις σακούλες τους στον φούρνο μικροκυμάτων) και συχνό καθαρισμό των χαλιών και των ταπετσαριών με ηλεκτρική σκούπα «για να ελεγχθούν τα επίπεδα της σκόνης» που περιέχει μόρια υπερφθοριωμένων ενώσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: