www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Ένωση Εισαγγελέων: Ορισμένοι πολιτικοί δεν επιθυμούν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη


Αιχμές κατά πολιτικών αφήνει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος ΕΕΕ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή δηλώσεις σχετικά με το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για το έλλειμμα που παρουσίασε η ΕΛΣΤΑΤ.

Οι Εισαγγελείς παρέχουν εμμέσως, πλην σαφώς, κάλυψη στον κ. Πεπόνη για την ενέργειά του να ζητήσει να διαβιβαστεί στη Βουλή η επίμαχη δικογραφία επικαλούμενος το γεγονός πως η έρευνά του προσέκρουσε σε πολιτικά πρόσωπα.

«Το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος "περί ευθύνης υπουργών" εμποδίζουν τη δικαστική αρχή να ελέγξει την ουσιαστική και νομική βασιμότητα υποθέσεων, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά
πρόσωπα. Αντίθετα, υποχρεώνεται αμελλητί να διαβιβάσει τις σχετικές δικογραφίες στη Βουλή», υπενθυμίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΕΕ.


Η υποχρέωση αυτή, προστίθεται στην ανακοίνωση, «είναι γνωστή στα πολιτικά πρόσωπα που έκαναν τις σχετικές δηλώσεις, και όλα αυτά όταν μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν για υπόθεση με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είχαν επικρίνει τη δικαστική αρχή διότι δεν διαβίβασε την ανωτέρω υπόθεση αμελλητί στη Βουλή».

«Διερωτώμεθα αν ο όρος "αμελλητί" χρησιμοποιείται επιλεκτικά και αναλόγως με τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη ή τις επαπειλούμενες πολιτικές ζημίες», σημειώνουν οι εισαγγελείς, για να συμπληρώσουν στη συνέχεια ότι «η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών να τοποθετήσουν τη Δικαιοσύνη στο κέντρο μιας πολιτικής διελκυστίνδας δεικνύει ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν ανεξάρτητη Δικαιοσύνη».

Σημειώνεται ότι η επίμαχη δικογραφία δεν έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, αλλά βρίσκεται στα χέρια του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νικόλαου Παντελή, ο οποίος τη μελετά προκειμένου να αποφασίσει για την «τύχη» της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: