www.kryfokamari.blogspot.com

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Υπογραφές για τη νέα δανειακή σύμβαση ξανά στο τραπέζι


Στο προσκήνιο επανέρχεται η κοινοτική απαίτηση για έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών αρχηγών ως προς την εφαρμογή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης.

Μετά τις πληροφορίες που θέλουν την τρόικα να ζητεί τις υπογραφές των κ.κ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη προκειμένου να συναινέσει για την υιοθέτηση του νέου προγράμματος, την ανάγκη δέσμευσης των πολιτικών αρχηγών για απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης, υπογράμμισε ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν.

«Απαιτείται η σαφής και πειστική δέσμευση όλων των αρχηγών των βασικών πολιτικών δυνάμεων να παράσχουν ευρεία πολιτική στήριξη στο δεύτερο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, διεμήνυσε ότι η πολιτική συναίνεση συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου
προγράμματος.

Σύμφωνα με τον επίτροπο, οι συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα μεταξύ των αρχών και των εκπροσώπων της τρόικας σχετικά με τη νέα δανειακή σύμβαση αναμένεται να διαρκέσουν «μια έως δύο εβδομάδες ακόμη».

Τη δέσμευση των ελληνικών κομμάτων ότι συναινούν στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ και το ΔΝΤ ζητεί και το Βερολίνο ως προϋπόθεση προκειμένου να λάβει η χώρα μας το δεύτερο πακέτο διάσωσης.

«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Και φυσικά όλα τα ελληνικά κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν στα μέτρα και σε ένα νέο πρόγραμμα, ανεξάρτητα από τις επικείμενες εκλογές», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Σημείωσε μάλιστα ότι τα κράτη της ευρωζώνης αναμένουν την έγγραφη δέσμευση των κομμάτων σε αυτό, όπως άλλωστε συνέβη πριν από τις εκλογές και στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία.


Στο ζήτημα αναφέρθηκε και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, η οποία έθεσε επίσης ως προϋπόθεση για να δοθεί από την ευρωζώνη πράσινο φως στο νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να δεσμευτούν εγγράφως σχετικά με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

«Είναι σαφές ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει αποτύχει», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Αντερς Μποργκ, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «σε θέματα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων οι Έλληνες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων».

Αλ. Τσίπρας: Προσβολή στα πολιτικά πρόσωπα
«Η επιμονή της τρόικας να ζητήσει υπογραφές πολιτικών ηγετών για τα νέα μέτρα του νέου μνημονίου, δεν είναι μόνο μια επιλογή προσβολής στα πολιτικά πρόσωπα και στο πολιτικό προσωπικό, είναι μια επιλογή προσβολής στην ίδια τη δημοκρατία, αφού επιχειρούν να προδιαγράψουν προκαταβολικά και το αποτέλεσμα της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης», σχολίασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Οσο κι αν νομίζουν ότι θα ταπεινώσουν τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε, κάνουν μεγάλο λάθος», πρόσθεσε και συνέχισε: «Ο ελληνικός λαός θα πάρει τα πράγματα στα χέρια του, είτε επιβάλλοντας την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, είτε ακυρώνοντας, στην πράξη, επιλογές, δεσμεύσεις και δανειακές συμβάσεις, που κάποιοι θα επιχειρήσουν να πράξουν και να υπογράψουν ερήμην του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: