www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Η ολοκλήρωση της δανειακής συμφωνίας είναι μονόδρομος

Σαφές μήνυμα στα τρία κόμματα, που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και στην ελληνική κοινωνία, ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση αφενός είναι μονόδρομος για να μην προκύψει άτακτη χρεοκοπία και αφετέρου εμπεριέχει και τη συμφωνία για το νέο οικονομικό πρόγραμμα (δηλαδή τα μέτρα μέχρι το 2015) έστειλε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος.

«Ακούω από διάφορες πλευρές για “κόκκινες γραμμές”. Για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε με κάθε δύναμη που διαθέτουμε", είπε ο κ. Παπαδήμος και εκτίμησε ότι αν η συμφωνία ολοκληρωθεί τότε "θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος».

Σημειώνεται βεβαίως, ότι στην τοποθέτησή του ο κ. Παπαδήμος κατέστησε σαφές ότι «απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, είναι η κυβέρνηση να έχει κλείσει
όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα», αλλά και ότι «το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής δεν αφορά μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά και διαρθρωτικές παρεμβάσεις που αφορούν την αγορά εργασίας, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, προκειμένου να κλείσουμε και το χάσμα της ανταγωνιστικότητας, το οποίο αν δεν κλείσουμε δε θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση», όπως είπε.

Το βασικό θέμα της σημερινής συνεδρίασης, που ολοκληρώθηκε νωρίτερα, ήταν το πολυνομοσχέδιο-σκούπα, ενόψει της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, στα μέσα Ιανουαρίου. Συγκεκριμένα, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει θέματα, όπως η απελευθέρωση του κλάδου των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων, ρυθμίσεις για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και διατάξεις για την εξυγίανση των υπερχρεωμένων δήμων και περιφερειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα καταθέσει το πολυνομοσχέδιο-σκούπα την Τρίτη, ενώ ζήτησε από όλους τους υπουργούς να υποβάλουν τις όποιες παρατηρήσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου τη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: