www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Παρέμβαση βενζινοπωλών για το σύστημα «Ήφαιστος»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων ζητά την οριστική επίλυση του προβλήματος που έχει ανακύψει με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για τις εκπρόθεσμες καταχωρήσεις στο σύστημα «Ήφαιστος», υποστηρίζοντας ότι η Πολιτεία, «αφού ενέπλεξε έναν ολόκληρο κλάδο και έφερε χιλιάδες επιχειρήσεις στο χείλος της καταστροφής, αρνείται να δώσει λύση στο πρόβλημα».

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για εκπρόθεσμες καταχωρήσεις πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα «Ήφαιστος». Η ΠΟΠΕΚ υποστηρίζει ότι η αιτία για την οποία οι πρατηριούχοι διέκοψαν την ενημέρωση του Ήφαιστου για τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης, στις αρχές του 2011, ήταν ότι σταμάτησε η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου
Κατανάλωσης από τα πρατήρια στο κράτος, συνεπώς εξέλιπε ο ουσιαστικός λόγος για τον οποίο γινόταν η ενημέρωση αυτή.

«Όταν διευκρινίσθηκε ότι οι πρατηριούχοι έπρεπε παρ' όλα αυτά να υποβάλουν τα δικαιολογητικά στον Ήφαιστο, το έπραξαν έστω και με καθυστέρηση. Η εκπρόθεσμη υποβολή των στοιχείων μπορεί να συνιστά τυπικά παράβαση, αλλά δεν στοιχειοθετεί σε καμία περίπτωση λαθρεμπόριο» αναφέρει η Ομοσπονδία.

Η ΠΟΠΕΚ επικαλείται, επίσης, ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών στις 2 Ιανουαρίου σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων είχαν προτείνει την νομοθετική ρύθμιση του θέματος, θεωρώντας ότι δεν σχετίζεται με πράξεις λαθρεμπορίας. Καλεί τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές να ελέγξουν τα στοιχεία των συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης που υπεβλήθησαν εκπρόθεσμα και αν διαπιστώσουν διαφορές που παραπέμπουν σε λαθρεμπόριο να επιβάλουν τις ποινές που προβλέπει ο νόμος σε όσους συναδέλφους έκαναν παράνομη διακίνηση.

«Οφείλουν όμως παράλληλα, καταλήγει, να απαλλάξουν τον κλάδο από τα εξοντωτικά πρόστιμα για τυπικές παραβάσεις που φθάνουν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ισοδυναμούν πρακτικά με εντολή λουκέτου στα πρατήρια».

Δεν υπάρχουν σχόλια: