www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Φρένο στα φουσκωμένα επιτόκια πιστωτικών καρτών


Το Ειρηνοδικείο Αθηνών με απόφασή του θεωρεί άκυρη την απαίτηση τράπεζας έναντι δανειολήπτη, με το σκεπτικό ότι το πιστωτικό ίδρυμα υπερέβη κατά πολύ το επιτόκιο που ορίζει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η απόφαση δίνει ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες, καθώς βάζει «φρένο» στα «φουσκωμένα» επιτόκια των τραπεζών σε δόσεις πιστωτικών καρτών.

Συγκεκριμένα το δικαστήριο ακύρωσε στο σύνολό της διαταγή πληρωμής -που είχε εκδοθεί από προηγούμενο δικαστήριο έπειτα από σχετική αίτηση τράπεζας-, κρίνοντας ότι οι τόκοι στις δόσεις πιστωτικής κάρτας του κατόχου υπολογίστηκαν «καταχρηστικώς» με επιτόκιο ανώτερο του εξωτραπεζικού.

Η τράπεζα –σύμφωνα με την απόφαση- υπερέβη το ύψος του εξωτραπεζικού επιτοκίου (το οποίο θα πρέπει να σημειωθεί ότι καθορίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με πράξη του διοικητή της
Τράπεζας Ελλάδος και σήμερα ανέρχεται στο 6,75%), αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

Όπως σχολίαζαν νομικοί με εξειδίκευση στα συγκεκριμένα θέματα, είναι από τις ελάχιστες σχετικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και δικαιώνουν δανειολήπτες, καθώς η πλειονότητα των προσφυγών δανειοληπτών με τις οποίες ζητούν «ανακοπές» κατά των διαταγών πληρωμής απορρίπτονται συνήθως από τα ειρηνοδικεία ως «αόριστες».

Σε αυτή την περίπτωση το δικαστήριο έκανε δεκτή την «ανακοπή» που είχε ζητήσει ο καταναλωτής και ακύρωσε εξ ολοκλήρου την προσβαλλόμενη διαταγή πληρωμής που είχε εκδοθεί κατόπιν αίτησης της τράπεζας. Ο εν λόγω δανειολήπτης βγήκε δικαιωμένος στη σχετική αντιδικία του με την τράπεζα η οποία -σύμφωνα με την απόφαση- εκτός των άλλων υποχρεώνεται… να του πληρώσει και τα δικαστικά έξοδα (250 ευρώ).

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι ο αριθμός κατάθεσης αιτήσεων στα ειρηνοδικεία της χώρας από τράπεζες που ζητούν έκδοση διαταγών πληρωμής για χρέη δανειοληπτών από πιστωτικές κάρτες και καταναλωτικά δάνεια είναι πλέον καταιγιστικός, γεγονός που δείχνει τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και την αδυναμία κάλυψης των οικονομικών υποχρεώσεων των οφειλετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: