www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Δέσμη μέτρων για την ανάσχεση της ύφεσης προτείνει η Λ. Κατσέλη


Σειρά μέτρων για την ανάσχεση της ύφεσης, που, όπως είπε, πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την χώρα, πρότεινε στον Λ. Παπαδήμο η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη, σε συνάντηση που είχε μαζί του.

Η κ. Κατσέλη υπογράμμισε την ανάγκη «να αλλάξει το κλίμα ηττοπάθειας και εσωστρέφειας» και στην κατεύθυνση αυτή απαιτούνται όπως είπε, συγκεκριμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες με θετικό πρόσημο και μετρήσιμα αποτελέσματα για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τη στήριξη της απασχόλησης και την εξεύρεση πόρων, ενόψει της κατάρτισης του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Ειδικότερα, τα μέτρα που προτείνει η κ. Κατσέλη είναι:


- Μείωση υψηλού συντελεστή ΦΠΑ όταν οι συναλλαγές διενεργούνται με χρεωστικές κάρτες.

- Έκδοση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας σε υγιείς επιχειρήσεις, όταν οι οφειλές του
Δημοσίου προς αυτές υπερβαίνουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο.


- Μείωση τιμών στο ράφι μέσω αποτελεσματικού έλεγχου ενδοομιλικών συναλλαγών. (Η υπερτιμολόγηση σήμερα κυμαίνεται μεταξύ 15%- 20% και η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται σε 1- 1,2 δισ. ευρώ ετησίως).


- Ρευστότητα στην αγορά και εξασφάλιση εσόδων από ΦΠΑ, μέσω υποχρεωτικής αναγραφής του αριθμού τιμολογίου και υποχρέωση των Τραπεζών για άμεση εξαργύρωση των επιταγών.

- Προώθηση επενδύσεων σε ακίνητα και παραθεριστική κατοικία με κατάργηση παράλογων αντικινήτρων και βελτίωση διαδικασιών αδειοδότησης.


- Παροχή διευκολύνσεων σε δημόσιους υπάλληλους, που πλήττονται από την εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών, για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες.


- Αμεση ενεργοποίηση ταμείων του ΕΣΠΑ που εξακολουθούν σήμερα να είναι ανενεργά, όπως το ΕΤΕΑΝ, δημιουργία νέων ταμείων, όπως το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, άμεση έναρξη προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και Τοπικών Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Στήριξης της Απασχόλησης και ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης.


- Σύσταση Ταμείου Αναχρηματοδότησης και Εγγυήσεων, κατά τα πρότυπα του γερμανικού KfW, για τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα, με άμεση διοχέτευση εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις.


- Εφαρμογή του νέου τρόπου ανατιμολόγησης των φαρμάκων με βάση το νόμο 3848/2010, επέκταση σε αναλώσιμα και επιτάχυνση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: