www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πτώση στην Ευρώπη εν μέσω φημών για υποβάθμιση


Σε αρνητικό έδαφος πέρασαν απότομα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ κοντά στα χαμηλά 16 μηνών κατρακύλησε το ευρώ εξαιτίας των εντεινόμενων ανησυχιών για επικείμενη υποβάθμιση διαφόρων κρατών της ευρωζώνης από τη Standard & Poor's.

Στη διάρκεια της ημέρας, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι αναμένεται υποβάθμιση αρκετών κρατών μελών της νομισματικής ένωσης, ενώ τα γαλλικά πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας επικαλούμενα κρατικές πηγές.

Συγκεκριμένα, στις 17.19 (ώρα Ελλάδος), τη μεγαλύτερη πτώση σημείωνε ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη, ο οποίος υποχωρεί κατά 1,56% στις 6.082,64 μονάδες. Την ίδια ώρα στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραφε απώλειες της τάξης του 1,13% και διαμορφωνόταν στις 5.598,61
μονάδες. Μειωμένος κατά 1,03% εμφανίζεται ο γαλλικός δείκτης CAC40, ο οποίος κυμαίνεται στις 3.166,99 μονάδες.

Από τα δημοσιεύματα για επικείμενη υποβάθμιση μεγάλου μέρους των κρατών της ευρωζώνης δεν έμεινε ανεπηρέαστο ούτε το ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα 1,2692 δολάρια καταγράφοντας απώλειες μίας ποσοστιαίας μονάδας μέσα στη μέρα.

«Η πιθανότητα υποβάθμισης έχει τεθεί επί τάπητος και φημολογείται έντονα, αλλά όταν ανακοινωθεί κάτι τέτοιο είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αντίδραση η οποία, προφανώς, δεν θα είναι θετική», σχολιάζει στο Reuters o Τιμ Γκρίσκεϊ, ανώτατο στέλεχος της Solaris Asset Management στη Νέα Υόρκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: