www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Καταψηφίστηκε το άρθρο για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων


Καταψηφίστηκε, μετά από ονομαστική ψηφοφορία, το άρθρο 29 για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, ενώ υπερψηφίστηκαν όλες οι υπόλοιπες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.

Η έγκριση του άρθρου «προσέκρουσε» στις έντονες αντιδράσεις από πολλούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ. Τελικά, σε σύνολο 253 παρόντων, υπέρ του επίμαχου άρθρου, τάχθηκαν 101 βουλευτές, ενώ 65 το καταψήφισαν και 87 δήλωσαν «παρών», με αποτέλεσμα να απορριφθεί.

Σύμφωνα με τη νέα εκδοχή της διατύπωσής της που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας, η νομιμοποίηση της υπερωριακής εργασίας ενός φαρμακείου γίνεται «όπως προσδιορίζεται απ' τη νομοθεσία και
την εκάστοτε υπουργική απόφαση», ύστερα από την υποβολή σχετικής αίτησης από πλευράς του.

Δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν πολλές διαφωνίες και για άλλες διατάξεις, όπως αυτές που προβλέπουν περικοπές των δώρων και των επιδομάτων συνταξιούχων κάτω των 60 ετών, κατάργηση όλων των θυγατρικών εταιριών του ΕΟΜΜΕΧ, σύσταση δικηγορικών εταιρειών, καθώς και τη σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.

Η ΝΔ υπερψήφισε όλα τα άρθρα πλην του άρθρου 29, για το οποίο οι βουλευτές της δήλωσαν «παρών» ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν 26 βουλευτές της. Ο ΛΑΟΣ, καταψήφισε μόνο το άρθρο 29 ενώ ΚΚΕ ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν και τα 11 άρθρα. Όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας δήλωσαν παρών στα άρθρα 17, 19 ,24 και 29 εκτός από τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.

Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου που βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Αρβανιτίδης ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης. Ανάμεσα στους βουλευτές του κόμματος που διαφοροποιήθηκαν από την κυβερνητική γραμμή είναι η Λούκα Κατσέλη, η Βάσω Παπανδρέου, ο Πάνος Μπεγλίτης, ο Χρήστος Κατσούρας και ο Δημήτρης Βαρβαρίγος που καταψήφισε όλα τα άρθρα.

Ειδικότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν:
Αρθρο 4: Παρών 5 όχι δύο.
Αρθρο 6: Παρών 9 όχι 33.
Αρθρο 7: Παρών ένας όχι 13.
Αρθρο 16: Παρών 4 όχι 5.
Αρθρο 17: Παρών 6 όχι 5.
Αρθρο 19: Παρών 6 όχι 10.
Αρθρο 24: Παρών 6 όχι 34.
Αρθρο 29: Παρών 30 όχι 9.

Συγκεκριμένα τα 11 επίμαχα άρθρα για τα οποία έγινε η ονομαστική φανερή ψηφοφορία είναι:
Αρθρο 4: Επιβάλλει αντικειμενικά κριτήρια στους ελεύθερους επαγγελματίες και ρυθμίζει οικονομικές εκκρεμότητες των δήμων.
Αρθρο 5: Καταργείται στις 29 Φεβρουαρίου 2012 η παράταση που είχε δοθεί για την απελευθέρωση των φορτηγών δημόσιας χρήσης.
Αρθρο 6: Παρέχεται η δυνατότητα για τη δημιουργία δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια.
Αρθρο 7: Προβλέπει τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας
Αρθρα 16-19: Προβλέπουν καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων. Όλες οι θυγατρικές εταιρίες του ΕΟΜΜΕΧ καταργούνται και απολύονται ταυτόχρονα όλοι οι εργαζόμενοι.
Αρθρο 24: Προβλέπει περικοπή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για όσους παίρνουν σύνταξη και είναι κάτω των 60 ετών.
Αρθρο 28: Εμπορικά ακίνητα που ανήκουν σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης μπορούν να παρατείνουν την μίσθωση για ένα χρόνο με μηδενικό μίσθωμα.
Αρθρο 29: Προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τόνιζαν: «Περιμέναμε τις διαρροές, ωστόσο αποδεικνύεται ότι οι συντεχνίες έχουν ισχυρή επιρροή πάνω στους βουλευτές. Ειδικότερα για το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων η κυβέρνηση θα επανέλθει με νεότερη νομοθετική πρωτοβουλία».


Δεν υπάρχουν σχόλια: