www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Έφεση από την Ελλάδα για την απόφαση περί γεωργικών επιδοτήσεων

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε πως θα εξαντλήσει όλα τα έννομα μέσα για να αποφευχθεί η επιστροφή των 425 εκατ. ευρώ γεωργικών επιδοτήσεων στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση ενώπιον του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, έτσι ώστε να ακυρωθεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που διατάσσει την Ελλάδα να επιστρέψει τις επιδοτήσεις που είχαν δοθεί σε 'Ελληνες αγρότες. Τα χρηματικό ποσό αυτό «αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τον κρατικό προϋπολογισμό, το έλλειμα και φυσικά την ελληνική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Σκανδαλίδης, υπογραμμίζοντας τη σημασία που
έχουν για την Ελλάδα οι αγροτικές επιδοτήσεις.

«Οι κοινοτικές επιδοτήσεις που προβλέπονται για την ελληνική γεωργία ξεπερνούν τα 2.5 δισεκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτό το ποσό η εθνική χρηματοδότηση», δήλωσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας πως αυτά τα χρηματικά ποσά αντιπροσωπεύουν το 40% του εισοδήματος του Έλληνα αγρότη και το 75% των γεωργικών επενδύσεων. «Αυτό που έχει σημασία είναι η αποτελεσματική χρήση των πόρων προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο ένας βιομηχανικός κλάδος που παρουσιάζει δυναμική και μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική επανεκκίνηση της χώρας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο. Η απόφαση που αναμένεται να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, αναφέρει πως το συνολικό ποσό των «παράνομων» επιδοτήσεων ανέρχεται στα 424,8 εκατ. ευρώ.

Η ίδια απόφαση καθορίζει επίσης την προθεσμία των 4 μηνών για την επιστροφή των χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων. «Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να ανασταλλεί αρχικά η ισχύ της απόφασης και στη συνέχεια να ακυρωθεί ολοκληρωτικά από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων», δήλωσαν Έλληνες αξιωματούχοι στην EurActiv.

Δεν υπάρχουν σχόλια: