www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Νέος κανονισμός επισκευής και ενίσχυσης υφιστάμενων κτιρίων

Τα κριτήρια προσεισμικής ενίσχυσης των υφιστάμενων κτιρίων με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα, καθορίζει ο νέος κανονισμός επισκευής και ενίσχυσης κτιρίων, που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης. Η σχετική ρύθμιση έχει σταλεί προς δημοσίευση στο ΦΕΚ.

Είναι η πρώτη φορά που καθορίζονται στη χώρα μας αυτά τα κριτήρια κατά τρόπο ασφαλή, επιστημονικά τεκμηριωμένο και με βάση τους σύγχρονους αντισεισμικούς κανονισμούς (Ευρωκώδικες). Η θεσμοθέτηση του Κανονισμού Επισκευών- Ενισχύσεων έρχεται να καλύψει την ανάγκη για αντισεισμική θωράκιση του παλαιότερου κτιριακού αποθέματος της χώρας που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί με παρωχημένους αντισεισμικούς κανονισμούς (προ του 1985) ή ακόμη και χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς. Το σχετικά νέο αυτό αντικείμενο των επεμβάσεων, κυρίως λόγω της δυσκολίας του, μέχρι σήμερα δεν
καλυπτόταν κανονιστικά στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς.

Η σύνταξη του κανονισμού ξεκίνησε το 2001 και ολοκληρώθηκε το 2011 από επιστημονικές επιτροπές, υπό την αιγίδα του ΟΑΣΠ. Όπως δήλωσε ο κ. Μαγκριώτης, η αντισεισμική θωράκιση των παλαιότερων κτιρίων, δηλαδή αυτών που έχουν κατασκευαστεί χωρίς αντισεισμικούς κανονισμούς ή με παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς, αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας για το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να μειωθούν οι καταστροφικές επιπτώσεις των σεισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: