www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Υπό το βάρος των πιέσεων της τρόικας η κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων

Κρίσιμη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων θα παργματοποιηθεί σήμερα το πρωί στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ υπό τις ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας και του ΔΝΤ που με νέο υπόμνημα βάζει «φωτιά» σε μισθούς και εργασιακά.

Το σκληρό υπόμνημα της Τρόικας που είδε το φως της δημοσιότητας την Τρίτη, ζητά κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της 6μηνης προστασίας που παρέχουν στους εργαζόμενους οι συλλογικές συμβάσεις μετά τη λήξη τους και περαιτέρω ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας αλλά και τη συμφωνία των εταίρων στην Ισπανία που υπέγραψαν μικρή αύξηση στους μισθούς.

Αναλυτικά στο υπόμνημά του το ΔΝΤ ζητά:


• Να καταργηθεί με νόμο ο 13ος και 14ος μισθός καθώς ανάλογος περιορισμός έχει ήδη επιβληθεί
στο δημόσιο, αλλά και η καταβολή τους με την μορφή μπόνους.
• Ζητείται ακόμη η κατάργηση της μετενέργειας,
• Η προσφυγή στην διαιτησία μόνο με την σύμφωνη γνώμη εργοδοτών – εργαζομένων,
• Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για ενίσχυση των ευέλικτων μορφών εργασίας.

Στο υπόμνημα γίνεται ακόμα λόγος για άρση των περιορισμών στις απολύσεις, επιτάχυνση εκδίκασης εργατικών διαφορών και μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Στο υπόμνημα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στις ΔΕΚΟ για τις οποίες ζητείται η άρση της μονιμότητας, η κατάργηση των ωριμάνσεων αλλά και των ειδικών επιδομάτων.

Εμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες σε μια ύστατη προσπάθεια να κάμψουν την αντίσταση της ΓΣΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί μια μίνιμουμ συναίνεση υπό την πίεση της Τρόικας πρότειναν πάγωμα μισθών – κατωτέρου και κλαδικών συμβάσεων- την περίοδο 2013-2015 που θα έχει λήξει η τρέχουσα ΕΣΣΕ.

Αγκάθι ωστόσο παραμένει η αύξηση 2,6% που προβλέπει η εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας να χορηγηθεί από τη 1η Ιουλίου 2012. Οι εργοδότες επισήμως θέλουν να τηρήσουν ότι υπέγραψαν, θεωρούν όμως ότι κανείς μικρομεσαίος δεν έχει τη δυνατότητα να καταβάλει την αύξηση σε συνθήκες ύφεσης.

Η ΓΣΕΕ έχει προειδοποιήσει ότι δε θα δεχτεί καμία πρόταση που να καταστρατηγεί την ΕΣΣΕ ενώ αρνητική προς το παρόν είναι και η θέση της για πάγωμα μισθών το 2013.

Το μόνο σίγουρο προς το παρόν είναι ότι εργοδότες και εργαζόμενοι θα συγκλίνουν στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Το ζητούμενο είναι αν η μίνιμουμ συμφωνία θεωρηθεί αρκετή για την Τρόικα ή θα απαιτηθεί πάγωμα των αποδοχών με νομοθετική ρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: