www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Θεραπεία για τη μέση με όζον


Ψηλά στην ατμόσφαιρα προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, χαμηλά στο έδαφος μπορεί να είναι τοξικό. Τώρα μια μελέτη δείχνει ότι μπορεί επίσης να αποβεί ευεργετικό μέσα στον οργανισμό. Μια ένεση με όζον φάνηκε, σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, να εξαφανίζει ή να ανακουφίζει σημαντικά τους χρόνιους πόνους στη μέση, και μάλιστα με διάρκεια πολλών μηνών.

Η πρωτοποριακή θεραπεία αφορά όσους εμφανίζουν κήλες στους δίσκους της σπονδυλικής στήλης και δεν είναι πάρα πολύ απλή αφού, αν αρχισει να χορηγείται ευρέως, θα πρέπει να εφαρμόζεται από ειδικό, με τοπική αναισθησία. Σε αυτή την πρώτη πειραματική δοκιμή φάνηκε όμως εξαιρετικά αποτελεσματική αφού περίπου τα δυο τρίτα των εθελοντών παρουσίασαν σημαντική και διαρκή βελτίωση των
προβλημάτων τους.

Οζον εναντίον δισκοκήλης


Το όζον εξετάζεται τα τελευταία χρόνια από αρκετούς ειδικούς ως θεραπευτικό μέσο για τη δισκοκήλη – μια διαδεδομένη βλάβη η οποία παρουσιάζεται όταν, με την πάροδο του χρόνου ή εξ αιτίας της κακής στάσης του σώματος, οι δίσκοι που βρίσκονται ανάμεσα στους σπονδύλους παρουσιάζουν φλεγμονή και διογκώνονται με αποτέλεσμα να πιέζουν τα νεύρα και να προκαλούν πόνους και «πιασίματα».

Η συνηθισμένη αγωγή σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η φυσικοθεραπεία και τα αντιφλεγμονώδη παυσίπονα, τα αποτελέσματα όμως δεν είναι πάντα ικανοποιητικά. Τα προβλήματα του είδους συχνά εξελίσσονται σε χρόνια ενώ κάποιοι ασθενείς οδηγούνται τελικώς στην αρκετά επώδυνη και «λεπτή» λύση της χειρουργικής επέμβασης.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης στη Γερμανία έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες έρευνες που έχουν διαπιστώσει τα ευεργετικά αποτελέσματα του όζοντος στη συγκεκριμένη πάθηση.

Λύση πριν από το νυστέρι


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης στη Γερμανία εφήρμοσαν τη θεραπεία με όζον σε 327 εθελοντές με δισκοκήλη οι οποία είχαν χρόνιους και σοβαρούς πόνους στη μέση και, μην έχοντας δει βελτίωση με τις άλλες θεραπείες, επρόκειτο να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση. Το αέριο αναμείχθηκε με στεροειδή και χορηγήθηκε με ένεση απ’ ευθείας στους δίσκους που παρουσίαζαν βλάβη.

Υστερα από μία μόνο ένεση το 37% των εθελοντών απαλλάχθηκε από τους πόνους – επίδραση η οποία εξακολουθούσε να διαρκεί έξι μήνες μετά τη θεραπεία. Το ένα τρίτο εμφάνισε σημαντική μείωση της συχνότητας των κρίσεων (μια μόνο κρίση πόνου την ημέρα σε σχέση με πολλές την ημέρα πριν από τη χορήγηση του όζοντος). Το 22% δεν είδε καμία βελτίωση ενώ στο 7% τα προβλήματα επιδεινώθηκαν. Οι απεικονίσεις έδειξαν ότι η διόγκωση των δίσκων μειώθηκε από 2% ως και 15%.

Οπως δήλωσαν οι επιστήμονες παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Ραδιολογικής Εταιρείας της Βορείου Αμερικής, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το όζον επιδρά ευεργετικά μειώνοντας τα επίπεδα των προσταγλανδινών που προκαλούν φλεγμονές και συσπάσεις των μυών. Η ύφεση της φλεγμονής οδηγεί σε συρρίκνωση της κήλης, μειώνοντας την πίεση των νεύρων. «Αν ο όγκος μειωθεί, τότε ο δίσκος παύει να πιέζει το νεύρο και να προκαλεί πόνο» εξήγησε ο δρ Τόμας Λένερτ, επικεφαλής της μελέτης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: