www.kryfokamari.blogspot.com

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Προτάσεις ΕΛ.ΠΕ, Μότορ Όιλ, ΣΕΕΠΕ για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων


Δέκα προτάσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων, κατέθεσαν από κοινού οι δύο όμιλοι διυλιστηρίων (Ελληνικά Πετρέλαια, Μότορ Όιλ) και ο Σύνδεσμος των Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών (ΣΕΕΠΕ).

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, εκτιμούν πως αν παταχθεί ριζικά το λαθρεμπόριο και η ανομία στην αγορά των καυσίμων, θα ελαφρυνθεί σημαντικά το βάρος των φόρων που επωμίζονται οι Έλληνες φορολογούμενοι. «Παράλληλα», τονίζουν, «η εξάλειψη του λαθρεμπορίου θα περιορίσει τον αθέμιτο ανταγωνισμό και θα σταματήσει το κλείσιμο των υγιών επιχειρήσεων του Κλάδου, επιχειρήσεις οι οποίες οδηγούνται σήμερα σε αφανισμό, με τους εργαζόμενους σε αυτές να οδηγούνται στην ανεργία».

Οι προτάσεις των διυλιστηρίων και των εταιριών εμπορίας για την πάταξη του λαθρεμπορίου είναι:

1. Αυστηρός έλεγχος για καταπολέμηση των εικονικών εξαγωγών καυσίμων.
2. Αυστηρός έλεγχος της διακίνησης ναυτιλιακών καυσίμων.

3. Εξάρθρωση των κυκλωμάτων νέας μορφής λαθρεμπορίου και νοθείας της βενζίνης με άλλες ουσίες (π.χ. μεθανόλη, τολουόλη, κ.ά.).
4. Εξίσωση των φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης με παράλληλη πρόβλεψη επιστροφής πόρων σε κοινωνικά ασθενείς ομάδες, βάσει οικονομικών και γεωγραφικών κριτηρίων.
5. Αφαίρεση άδειας λειτουργίας από τα πρατήρια στα οποία διαπιστώνεται "παρέμβαση" (π.χ. με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς) στη λειτουργία των αντλιών.
6. 'Αμεση εφαρμογή συστήματος ελέγχου εισροών/ εκροών στα Πρατήρια Υγρών Καυσίμων.
7. Έλεγχος τιμολογίων αγορών σε πρατήρια από ΚΕΔΑΚ και ΣΔΟΕ και εφαρμογή του νόμου στις περιπτώσεις παραεμπορίου και πειρατείας.
8. Δειγματοληπτικός έλεγχος τιμολογίων Εταιριών Εμπορίας για τυχόν περιπτώσεις λαθρεμπορίου και πειρατείας.
9. Πάταξη της παραεμπορίας και της παράνομης εμφιάλωσης στο υγραέριο.
10. Εκσυγχρονισμός των χρονοβόρων και δαπανηρών τελωνειακών διαδικασιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: