www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στην υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ.


Κοινή διαπίστωση των μικρότερων κομμάτων για τις εξελίξεις στην υπόθεση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. είναι η ανάγκη ενδελεχούς διερεύνησης όσων αναφέρονται στο διαβιβαστικό σημείωμα Πεπόνη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Υπενθυμίζεται ότι ο οικονομικός εισαγγελέας απέστειλε τη δικογραφία με τις καταγγελίες περί διόγκωσης του ελληνικού χρέους, στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών από πολιτικά πρόσωπα.

Προσεκτική έρευνα ζήτησε ο ΛΑ.Ο.Σ.. Τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι» στη στείρα κομματική αντιπαράθεση, λέει η ΔΗΜΑΡ. Να μπει τέλος στα πολιτικά παιχνίδια με τους αριθμούς, ζητεί η ΔΗΣΥ στήριξη σε κάθε ενέργεια της Δικαιοσύνης το Πανελλήνιο Αρμα Πολιτών.


Ο ΛΑ.Ο.Σ. είχε πει, εντός και εκτός Βουλής, ότι τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πάσχουν, ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης. «Από αυτό και πέρα», πρόσθεσε, το αν παράγονται εγκληματικές ενέργειες ή αποτελέσματα, αυτό
θέλει εξαιρετική προσοχή και ενδελεχή έρευνα».

Η ελληνική Βουλή οφείλει εξετάζοντας σε βάθος όλα τα διαθέσιμα στοιχεία να καταλογίσει τις προφανής πολιτικές ευθύνες, διακρίνοντας τες προσεκτικά, χωρίς τα «χρωματιστά γυαλιά» της μικροκομματικής σκοπιμότητας, από τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, σχολίασε σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης και υποστήριξε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες για το έλλειμμα και το «μαγείρεμα» των στατιστικών στοιχείων του 2009. «Τόσο», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, «για τις αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές, όσο και για τη "δημιουργική λογιστική", με "μαγείρεμα" στοιχείων και άνωθεν πολιτικές παρεμβάσεις», οι ευθύνες βαρύνουν την κυβέρνηση της ΝΔ για το πρώτο εννεάμηνο και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για το τελευταίο τρίμηνο του 2009.

«Από την ώρα που η υπόθεση έχει διαβιβαστεί στη Βουλή, πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και ο νόμος, δηλαδή η Βουλή να εξετάσει τα όσα επισημαίνονται από εκείνα τα οποία διαβιβάζει ο αρμόδιος οικονομικός εισαγγελέας», δήλωσε για το θέμα ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης. Εκείνο που δεν πρέπει να συμβεί, υπογράμμισε, είναι να αναπτυχθεί μια μικροπολιτική και μια στείρα κομματική αντιπαράθεση, «γιατί μαζί με την κρίση χρέους, έχουμε και κρίση της πολιτικής».

«Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και των στοιχείων για το έλλειμμα, πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος και να ελεγχθούν οι ευθύνες όλων, για να μπει επιτέλους ένα τέλος στα πολιτικά παιχνίδια με τους αριθμούς», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Δημήτρης Ζαφειριάδης
Την ανάγκη να στηριχθεί η Δικαιοσύνη σε κάθε ενέργειά της, προκειμένου «τα πάντα να έλθουν στο φως» και «να μάθουμε, επιτέλους, όλη την αλήθεια», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών, Σωτήρης Στανωτάς, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι ουδείς ακόμα έχει ενημερωθεί επισήμως για το περιεχόμενο του φακέλου που απεστάλη στη Βουλή.

«Αν οι καταγγελίες αποδειχθούν», συμπληρώνει ο κ. Στανωτάς, «δικαιώνονται όσα εδώ και ένα χρόνο διατυπώνει δημόσια ο πρόεδρος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς περί του ότι η επιβολή και κυρίως η εφαρμογή του μνημονίου υπήρξε εγκληματική σε βάρος της πατρίδας πράξη».

Κλείνοντας, ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Αρματος Πολιτών σημειώνει πως το συγκεκριμένο θέμα επαναφέρει για ακόμη μια φορά στην επιφάνεια και την ανάγκη να αλλάξει το νομικό πλαίσιο περί ευθύνης υπουργών. «Όλοι», καταλήγει, «πρέπει να είναι ίσοι απέναντι του νόμου και η Δικαιοσύνη απολύτως ελεύθερη στο έργο της».

Εντονη, υπενθυμίζεται, ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για την εξέλιξη της υπόθεσης, με τον εκπρόσωπο του Κινήματος Π.Μπεγλίτη να κάνει λόγο για επικίνδυνη αφέλεια, σχολιάζοντας την ενέργεια του οικονομικού εισαγγελέα.

«Αφού για δεύτερη φορά οι "καταγγελίες" των δύο οικονομικών εισαγγελέων αρχειοθετήθηκαν από την προϊσταμένη αρχή τους και αποδείχθηκε "άνθρακας ο θησαυρός", ο κ. Πεπόνης επανέρχεται για να ζητήσει με έγγραφό του την αποστολή στη Βουλή για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ.Α. Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για την υπόθεση της αναπροσαρμογής του ελλείμματος του 2009 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή», δήλωσε ο κ. Μπεγλίτης και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε: «Εάν δεν πρόκειται για μια ακόμη επίδειξη επικίνδυνης αφέλειας, από τον κ. Πεπόνη, τότε έχουμε να κάνουμε με μια καλά οργανωμένη παρέμβαση στην πολιτική και οικονομική ζωή, που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τα εθνικά συμφέροντα, σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και το λαό μας».

Καταλήγοντας, κάλεσε την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να παρέμβει, διότι «δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παίζει με τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, το πολιτικό σύστημα και την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ταχύτατη και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζήτησε η Νέα Δημοκρατία με τον εκπρόσωπό της Γ.Μιχελάκη να σημειώνει πως εγείρονται «δύο μείζονα πολιτικά ζητήματα, καταλυτικής σημασίας για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα».


* Το πρώτο, «αφορά στην ουσία της διερευνόμενης υπόθεσης. Στις καταγγελίες, δηλαδή, μελών της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για αυθαίρετη -κατά το φθινόπωρο του 2010- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009, κατόπιν πιέσεων του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου.


* Το δεύτερο, προσθέτει ο εκπρόσωπος της ΝΔ, «αφορά τις καταγγελίες των οικονομικών εισαγγελέων για παρεμβάσεις στο έργο τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: