www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Απεργούν γιατροί - φαρμακοποιοί


Με κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας ξεκίνησε το νέο έτος. Τετραήμερη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι γιατροί του ΙΚΑ και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.

Ειδικότερα, οι νοσοκομειακοί βρίσκονται στις θέσεις τους, ωστόσο δεν εξυπηρετούν τα ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, παρά μόνο τα επείγοντα.

Οπως ανακοίνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ΙΣΑ , οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί απεργούν, αντιδρώντας στην «επιχειρούμενη πρόχειρη και επικίνδυνη εφαρμογή του ΕΟΠΥΥ» και ζητώντας αναστολή της λειτουργίας του για ένα τουλάχιστον τετράμηνο μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες λειτουργίας του.


Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα και αύριο και τα φαρμακεία όλης της χώρας, καθώς 48ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι φαρμακοποιοί, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Υγείας
για περαιτέρω μείωση (κατά 3%) του κέρδους τους.

Το ποσοστό κέρδους τους αναμένεται να διαμορφωθεί στο 15%, με οριζόντια μείωση 1,5% επί της λιανικής τιμής των φαρμάκων και με επιπλέον κλιμακωτή μείωση 1,5% σε φαρμακεία που ο μηνιαίος τζίρος τους είναι άνω των 40.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε αναστολή πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. «Ζητάμε να μας ορίσουν την ημερομηνία που θα μας πληρώσουν», δήλωσε μιλώντας στο τ/σ Mega ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θ. Αμπατζόγλου.

Όπως ανέφερε, τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων -που πλέον εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ- φθάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Αμπατζόγλου ξεκαθάρισε ότι έως ότου οριστούν οι όροι εξόφλησης των φαρμακοποιών, οι πολίτες θα πληρώνουν τα φάρμακα, θα λαμβάνουν αποδείξεις και θα πηγαίνουν στα ταμεία τους, προκειμένου να εισπράξουν τα χρήματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: