www.kryfokamari.blogspot.com

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Μ. Χρυσοχοΐδης: Μείωση του ελλείμματος στο 9,6%


Για μείωση του ελλείμματος στο 9,6% χάρη στο ΕΣΠΑ μίλησε από το βήμα του οικονομικού φόρουμ Ελλάδας - Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Λαγονήσι, ο υπουργός Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως είπε ο υπουργός, η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, το 100% του στόχου που προβλέπει το μνημόνιο. Η επιτυχία αυτή, τόνισε, συνέβαλε στη μείωση του ελλείμματος κατά περίπου μισή μονάδα, ώστε να διαμορφώνεται στο 9,6% και αυτό είναι επίτευγμα του ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, η συνολική απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ στο τέλος του 2011 έφτασε στο 31,5% έναντι 17,5% το 2010. Αυτό όπως είπε σημαίνει ότι το 31,5% των κονδυλίων του προγράμματος έχουν καταβληθεί σε έργα που βρίσκονται σε
εξέλιξη και αντιστοιχούν σε 7,5 δισ. ευρώ.

Οσον αφορά στο 2012 υπογράμμισε ότι στόχος του υπουργείου είναι η απορρόφηση να φτάσει στα 4 δισ. ευρώ, στόχος για τον οποίο δεσμεύτηκε ότι θα υπερκαλυφθεί.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούν στην ανάπτυξη οι αλλεπάλληλες μειώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, προσθέτοντας ότι το ΕΣΠΑ δεν μπορεί να θεωρείται το φάρμακο δια πάσα νόσο. Το θέμα της μείωσης του ΠΔΕ τέθηκε επί τάπητος και στη χθεσινή συνάντηση του κ. Χρυσοχοΐδη με τον Λουκά Παπαδήμο και όπως είπε ο υπουργός και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν είναι καθόλου ικανοποιημένος.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη ότι στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από αυτά που λίμναζαν μέχρι τώρα και να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα συμβατό με την κρίση.

Οσον αφορά στις ΣΔΙΤ που αφορούν στους οδικούς άξονες, ανέφερε ότι έχουν εξασφαλιστεί 400 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις από χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και δανειοδότηση των συγκεκριμένων έργων με εγγυήσεις ΕΣΠΑ, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους. Δεσμεύθηκε επίσης τόνισε ότι θα κάνει «μια μεγάλη προσπάθεια να κλείσει αυτό το μέτωπο το συντομότερο, καθώς θα φέρει άμεσα 10.000 θέσεις εργασίας».

Σημείωσε τέλος ότι τη χρονιά που πέρασε εξαλείφθηκαν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις στη διαδικασία πληρωμών μεταξύ ΤτΕ, διαχειριστικών επιτροπών και υπουργείου και από 35 μέρες, πλέον απαιτείται μόνο μία. Συμπλήρωσε δε ότι στόχος είναι για το 2012 να μην πληρώσουμε πρόστιμο «ούτε ένα ευρώ» για έργα που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: