www.kryfokamari.blogspot.com

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Ελεύθερη η πώληση του βρεφικού γάλακτος 1ης ηλικίας


Από όλα τα σημεία λιανικής πώλησης, και όχι μόνο από τα φαρμακεία, διατίθεται πλέον το βρεφικό γάλα πρώτης παιδικής ηλικίας.

Πρόκειται για την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοϊδη και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Α. Λοβέρδου, που δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 12/Β/10-01-2012) την περασμένη εβδομάδα.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε το νομοθετικό πλαίσιο έως σήμερα, η διάθεση των παρασκευασμάτων γάλακτος 1ης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) γινόταν αποκλειστικά από τα
φαρμακεία, επιφέροντας σημαντική αύξηση στην τελική τιμή πώλησης των εν λόγω προϊόντων.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως με βάση έρευνα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα, διαπιστώθηκε ότι οι τιμές στα συγκεκριμένα παρασκευάσματα κινούνταν σε αδικαιολόγητα υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τις αντίστοιχες τιμές των παρασκευασμάτων 2ης (6-12 μηνών) και 3ης (1 έτους και άνω) βρεφικής ηλικίας, τα οποία διατίθενται ελεύθερα στην αγορά. Αντίστοιχα ήταν τα ευρήματα και για τις τιμές πώλησης των σκευασμάτων αυτών σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Εντονα έχει αντιδράσει από την πρώτη στιγμή ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, κάνοντας λόγο για «δωράκι» των δύο υπουργών στους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ και προαναγγέλλοντας προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ο ΠΦΣ κατηγορεί τους αρμόδιους υπουργούς ότι αγνόησαν και περιφρόνησαν σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας καθώς και του Ε.Ο.Φ. που, όπως σημειώνει, ακόμη και πρόσφατα (6.7.2011) όταν ρωτήθηκε, διετύπωσε εγγράφως και χωρίς επιφυλάξεις την άποψη του ότι «η απόφαση περί διάθεσης των παρασκευασμάτων για βρέφη από τα φαρμακεία πρέπει να παραμείνει ως έχει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: