www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Επιδοτούνται κήποι σε ταράτσες

Με κήπους στις ταράτσες επιχειρεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να καλύψει το έλλειμμα σε χώρους πρασίνου που παρατηρείται στις μεγαλουπόλεις.

«Οι φυτεμένες επιφάνειες βελτιώνουν το μικροκλίμα των αστικών περιοχών, μειώνουν τη σκόνη του νέφους, ενισχύουν και προστατεύουν τη μόνωση, αυξάνουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και δημιουργούν φυσικό περιβάλλον για την αστική χλωρίδα, τους λεγόμενους πράσινους διαδρόμους», τόνισε μεταξύ άλλων, χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σηφουνάκης.


Ηδη, έχει τεθεί σε διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία κατασκευής φυτεμένων επιφανειών σε δώματα, στέγες και

υπαίθριους χώρους κτιρίων.

Οπως έγινε γνωστό, για τα υφιστάμενα κτίρια δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ή έγκριση δόμησης μικρής κλίμακας.


Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταθέσει στην υπηρεσία δόμησης μόνο έγγραφη γνωστοποίηση εργασιών η οποία συνοδεύεται από:


- υπεύθυνη δήλωσή του για το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης του χώρου ή συναίνεση συνιδιοκτητών εφόσον πρόκειται για κοινόχρηστο χώρο τού κτιρίου.
- υπεύθυνη δήλωση του αναδόχου του έργου για ανάληψη ευθύνης.
- τεχνική έκθεση αντοχής – στατικής επάρκειας τού κτιρίου.
- τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας.
- αντίγραφο οικοδομικής άδειας
- φωτογραφίες τού κτίσματος, του περιβάλλοντος χώρου και της επιφάνειας που πρόκειται να φυτευτεί.


Για τα νέα κτίρια η διαδικασία είναι πιο απλή αφού στις μελέτες που προβλέπονται στον νέο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών περιλαμβάνεται τεχνική έκθεση κατασκευής φυτεμένης επιφάνειας η οποία καθορίζει τις προδιαγραφές για την αρτιότητα και βιωσιμότητα τού έργου. 



Αυτές είναι: στεγάνωση, αποστραγγιστική ικανότητα, αρδευτικό σύστημα και το φυσικό υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα ελληνικά αστικά κέντρα (για παράδειγμα μεσογειακά – ενδημικά είδη).

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε χθες, σε κάθε υπηρεσία δόμησης (τα παλιά πολεοδομικά γραφεία) θα τηρείται Ειδικό Μητρώο Φυτεμένων Επιφανειών. Δηλαδή δημιουργείται η πρώτη τράπεζα δεδομένων που θα ενημερώνεται διαρκώς με τις γνωστοποιήσεις κατασκευής φυτεμένων επιφανειών που θα υποβάλλονται




Δεν υπάρχουν σχόλια: