www.kryfokamari.blogspot.com

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Χωρίς... 30η Δεκεμβρίου η φετινή χρονιά για κάποια νησιά του Ειρηνικού


Τα νησιωτικά συμπλέγματα Σαμόα και Τοκελάου «παρέλειψαν» τη φετινή 30η Δεκεμβρίου, περνώντας κατ'ευθείαν από την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στο Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, προκειμένου να αλλάξουν ωριαία άτρακτο ώστε να εναρμονίσουν τα ρολόγια τους με αυτά των κύριων εμπορικών εταίρων τους, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Τα νησιά Σαμόα και Τοκελάου, τα οποία βρίσκονται στο κέντρο του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, ήταν μέχρι χθες ανατολικά της ωριαίας ατράκτου που διασχίζει τον ωκεανό, με αποτέλεσμα η ώρα στο εν λόγω αρχιπέλαγος να είναι +11 ώρες από την ώρα Γκρήνουιτς. Οι Σαμόα και Τοκαλάου είναι δύο από τις τελευταίες χώρες του πλανήτη που βλέπουν τον ήλιο να δύει σε μια συγκεκριμένη ημέρα.

Με την αλλαγή που αποφασίσθηκε, τα νησιά θα είναι πλέον από τις πρώτες χώρες που θα βλέπουν την ημέρα να ανατέλλει και η ωριαία άτρακτός τους θα είναι πιο κοντά στις ωριαίες ατράκτους της
Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Χθες τα μεσάνυχτα της 29ης Δεκεμβρίου, τα νησιωτικά συμπλέγματα πέρασαν στην 31 Δεκεμβρίου. Ο πρωθυπουργός της Σαμόα Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι έχει δηλώσει ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα διευκολύνει τις εμπορικές σχέσεις των νησιών με τις χώρες που είναι οι κύριοι εταίροι τους και στις οποίες ζουν πολλοί μετανάστες από τις Σαμόα.

Με τις προηγούμενες ωριαίες ατράκτους, «χάνουμε δύο εργάσιμες ημέρες κάθε εβδομάδα», είχε διευκρινίσει. «Όταν εδώ είναι Παρασκευή, στη Νέα Ζηλανδία είναι Σάββατο. Και όταν εμείς βρισκόμαστε την Κυριακή στην εκκλησία, στο Σίδνεϊ και το Μπρισμπέιν έχουν ήδη αρχίσει την εβδομάδα».

Μέχρι χθες, οι Σαμόα και Τοκελάου βρίσκονταν 21 ώρες πίσω από την Αυστραλία και 23 ώρες πίσω από τη Νέα Ζηλανδία. Από τις 31 Δεκεμβρίου 2011, τα νησιωτικά συμπλέγματα είναι μία ώρα μπροστά από το Ουέλινγκτον και τρεις ώρες μπροστά από το Σίδνεϊ.

Οι Σαμόα είχαν επιλέξει τη σημερινή ωριαία άτρακτό τους πριν από 120 χρόνια επειδή τότε οι κύριοι εμπορικοί εταίροι τους ήταν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: