www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

Εκλογές: «Κι αν μας γυρίσουν την πλάτη;»

ΕΝΩΠΙΟΝ των διλημμάτων της προεκλογικής περιόδου και των μηνυμάτων της κάλπης θα βρεθούν σήμερα το βράδυ τα πολιτικά κόμματα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου πορεύτηκε ως την έσχατη ώρα κρατώντας το δάχτυλο στη σκανδάλη των πρόωρων εκλογών, ενώ οι υπόλοιποι αρχηγοί προσπάθησαν να διαμοιράσουν τα ιμάτια της αντιμνημονιακής δυσαρέσκειας των πολιτών. Αν και η εκλογική αναμέτρηση επισκιάστηκε από την απειλή για πρόωρη προσφυγή τις κάλπες, τα δύο μεγάλα κόμματα ξορκίζουν στην πραγματικότητα το ενδεχόμενο αυτό φοβούμενα δυσάρεστες εκπλήξεις. Τα πολλαπλά μηνύματα που θα προκύψουν απόψε θα έχουν καθοριστική σημασία στο ρευστό πολιτικό σκηνικό και θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Οι συντελούμενες διεργασίες και τα διακυβεύματα που τέθηκαν με οριακό τρόπο προοιωνίζονται την αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου καθώς διαφαίνεται όλο και περισσότερο το ενδεχόμενο να γεννηθούν νέα πολιτικά μορφώματα και σχηματισμοί στις παρυφές των υφιστάμενων κομμάτων με προοπτική ακόμη και να διεκδικήσουν τη θέση τους στο Κοινοβούλιο, καλλιεργώντας έτσι το
έδαφος για ευρύτερες κυβερνητικές συγκλίσεις.

Η κυβέρνηση επέλεξε να ρισκάρει θέτοντας επί της ουσίας το δίλλημα «ή όλα ή τίποτε» από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός πόλωσε το κλίμα σε τέτοιο σημείο ώστε «αποψίλωσε» τον χώρο γύρω από το κόμμα του από πιθανές συμμαχικές δυνάμεις. Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Ιπποκράτους γνωρίζουν ότι όποιος υποψήφιος δεν υπερβεί το 40% την πρώτη Κυριακή πολύ δύσκολα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών με την «αντι-ΠαΣοΚ» και «αντιμνημόνιο» ατμόσφαιρα που έχει επικρατήσει στους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΝΔ, παρ΄ όλες τις αμφιταλαντεύσεις της, πόνταρε σαφώς στο αντιμνημονιακό πνεύμα προσδώκοντας οφέλη από την ευρύτατη δεξαμενή των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων.

Η επίσημη θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον κ. Ι.Ραγκούση , είναι ότι στην κρίση του Πρωθυπουργού για το αν τελικώς θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές θα μετρήσει η σύγκριση των ποσοστών που θα λάβουν σήμερα οι υποψήφιοι περιφερειάρχες του ΠαΣοΚ με τα ποσοστά όσων στηρίζει η ΝΔ. Η τοποθέτηση αυτή εκ πρώτης όψεως φαίνεται σαφής. Κομματικά και κυβερνητικά στελέχη όμως χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, με τους μισούς να υποστηρίζουν ότι θα παίξει ρόλο ο αριθμός των περιφερειών στις οποίες θα προηγείται το κάθε κόμμα και τους υπολοίπους να υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα των δύο κομμάτων επί του συνόλου των ψηφισάντων σε εθνικό επίπεδο θα είναι πιο σημαντικά.

Πάντως όσοι επιμένουν σε αυτό το κριτήριο εκτιμούν ότι το ευνοικότερο σενάριο θα είναι να βρεθεί το ΠαΣοΚ με ένα ποσοστό 35% στο σύνολο των ψηφισάντων και η ΝΔ να κυμανθεί γύρω στο 30%. Ο,τι άλλο βγάλει η κάλπη, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του συγκεκριμένου σεναρίου, «αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες των πρόωρων εκλογών». Σε κάθε περίπτωση ως σενάριο ήττας θεωρείται από παράγοντες του ΠαΣοΚ η επικράτηση μόνο στις τέσσερις θεωρούμενες σίγουρες περιφέρειες (Κρήτη, Ν. Αιγαίο, Δυτ. Ελλάδα, και πιθανότατα Ανατολική Μακεδονία- Θράκη). Κρίσιμη παράμετρος είναι η συντριπτική άρνηση των πολιτών, όπως καταγράφεται στα στοιχεία που συγκέντρωναν τα εκλογικά στρατηγεία των κομμάτων, για βουλευτικές εκλογές.

Το σκηνικό πάντως είναι τόσο ρευστό ώστε οι δημοσκόποι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Ενδεικτικό είναι ότι από την Παρασκευή ως το απόγευμα του Σαββάτου οι προβλέψεις για την περιφέρεια Αττικής άλλαζαν συνεχώς. Ως την τελευταία στιγμή ήταν δύσκολες οι προβλέψεις για το ποσοστό της αποχής, το οποίο επίσης φοβίζει τα κομματικά επιτλεία όπως και η «διασπορά» της λεγόμενης «ψήφου τιμωρίας».

Το επιτελείο του κ. Αντ. Σαμαρά απέφυγε να προσδιορίσει με ακρίβεια τον πήχη της εκλογικής επιτυχίας του κόμματος. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα θεωρηθεί Βατερλό αν η ΝΔ δεν προηγηθεί στις περιφέρειες Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Β. Αιγαίου, αν δεν περάσει στον δεύτερο γύρο ο κ. Β. Κικίλιας στην Αττική, και κυρίως αν χαθεί η περιφέρεια Πελλοπονήσου, όπου η νίκη έχει αναδειχτεί σε ζήτημα πολιτικής τιμής για τον πρόεδρο της ΝΔ. Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά εκτιμούσαν ότι θα υπολείπονται πανελλαδικά περίπου 5,5%-6% από το ΠαΣοΚ, μια διαφορά που κρίνεται ικανοποιητική δεδομένου ότι το 2009 το κόμμα υπέστη συντριβή με διαφορά 10,5 μονάδες.

Η Ρηγίλλης στοχεύει στη σύμπηξη συμμαχιών στη βάση του «αντιμνημονιακού» μετώπου που θα ευννοήσουν τους υποψηφίους της τη δεύτερη Κυριακή. Ο ΛΑΟΣ έχει θέσει τον πήχη στο ποσοστό του 5,63% που έλαβε στις εθνικές εκλογές του 2009. Το ΚΚΕ προσδοκά να απορροφήσει το μεγαλύτερο κομμάτι των ψηφοφόρων της ευρύτερης Αριστεράς και μάχεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για την τέταρτη θέση στην Αττική.


Δεν υπάρχουν σχόλια: