www.kryfokamari.blogspot.com

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Ίδρυμα Ευγενίδου: Άρχισε η νέα ψηφιακή παράσταση "Το άστρο της ημέρας" για τον ήλιο

Μία νέα ψηφιακή παράσταση εγκαινίασε την φετινή φθινοπωρινή περίοδο το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Πρόκειται για την εντυπωσιακή παράσταση με τίτλο "Το άστρο της ημέρας", η οποία ξεκίνησε να προβάλλεται για το κοινό από τις 6 Οκτωβρίου.
Η παράσταση "παρακολουθεί" τον Ήλιο από τη γέννησή του έως το θάνατό του, από τους αρχαίους πολιτισμούς της Αιγύπτου και των Μάγια έως τα τελευταίας τεχνολογίας επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την προσπάθεια των αστρονόμων να αποκρυπτογραφήσουν τα μυστικά που κρύβει ο ήλιος και να κατανοήσουν φαινόμενα, όπως η αέναη εμφάνιση και εξαφάνιση των ηλιακών κηλίδων, η ασταμάτητη ροή του ηλιακού ανέμου, οι τεράστιες εκροές ύλης από το
στέμμα του, η παραγωγή ενέργειας στο εσωτερικό του κ.ά. Η παράσταση περιλαμβάνει σκηνές τρισδιάστατων απεικονίσεων των διαφόρων φαινομένων του ήλιου, καθώς επίσης "ζωντανές" λήψεις και κινηματογραφικές τεχνικές, που δεν ήταν δυνατόν να παρουσιαστούν μέχρι τώρα.

Για τη δημιουργία της παράστασης συνεργάστηκαν οι: Παναγιώτης Σιμόπουλος (σενάριο-σκηνοθεσία), Αναστάσιος Κ. Κατσάρης (μουσική), Χρήστος Σιμαρδάνης και Αφροδίτη Σημίτη (ελληνική αφήγηση), Τομ Αλεξόπουλος (αγγλική αφήγηση), Διονύσης Σιμόπουλος (επιστημονική επιμέλεια), Μάνος Κιτσώνας (τεχνική διεύθυνση) και Αλέξης Δεληβοριάς (επιστημονικός συνεργάτης).

Η έναρξη της παράστασης συνέπεσε με τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Διαστήματος και, σύμφωνα με τον διευθυντή του Πλανηταρίου Διονύση Σιμόπουλο, είναι "η καλύτερη παράσταση που δημιουργήσαμε τα τελευταία εφτά χρόνια".



Δεν υπάρχουν σχόλια: