www.kryfokamari.blogspot.com

Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ατλάντικ: Ένα άρθρο 99 που βάζει φωτιά στην αγορά

Πως η νεότερη ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ με τη ραγδαία ανάπτυξη αγωνίζεται να μην κηρύξει πτώχευση. Ο μετοχικός "εμφύλιος" που σπάραξε την εισηγμένη, ποιες οι συνέπειες για προμηθευτές, πιστωτές και λιανεμπόριο.

Η μπλε καρδιά... της Ατλάντικ αγωνίζεται για να μη σταματήσει να χτυπά και το άρθρο 99 είναι η... Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Αλλά όπως και το κρεβάτι στις ΜΕΘ των ελληνικών κρατικών νοσοκομείων είναι δυσεύρετο, έτσι είναι δύσκολη και η διαδικασία συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της Ατλάντικ.


Στην αγορά εκφράζονται φόβοι πως αν η Ατλάντικ... πέσει, μπορεί να πάρει κι άλλους μαζί της, όχι τους μεγάλους προμηθευτές της, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό είχαν λάβει τα μέτρα τους, αλλά εγχώριους παραγωγούς, βιοτεχνίες κ.λπ. που έβρισκαν πρόσφορο χώρο παρουσίας στα ράφια των σούπερ μάρκετ της αλυσίδας.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της εταιρείας ανέρχονται στο ποσό των 20,6 εκατ. ευρώ, με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα, και πολλοί μεγάλοι προμηθευτές της έχουν ήδη λάβει μέτρα προστασίας απέναντι στο ενδεχόμενο πτώχευσης της (κάποιοι προέβησαν σε διακανονισμό, άλλοι διέκοψαν τη συνεργασία). Όχι όμως και οι μικρότεροι, αφού στην αγορά ψιθυρίζεται πως είναι πάνω από 2.000 οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων που προμηθεύουν την Ατλάντικ.

Ωστόσο, παραμένουν οι πληροφορίες για σημαντικά ανοίγματα της Ατλάντικ, ενώ για να γίνει αποδοχή της αίτησης για το άρθρο 99 από το Πρωτοδικείο, θα πρέπει να έχει συμφωνήσει στο διακανονισμό το
51% των μετόχων και το 51% των πιστωτών.

Οι εμπλεκόμενοι καλούνται να βρουν λύση για τα 194 εκατ. ευρώ που ήταν οι υποχρεώσεις της Ατλάντικ στους πιστωτές της στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2010, αλλά και τα σχεδόν 41 εκατ. ευρώ που ήταν τα μακροπρόθεσμα δάνειά τόης. Και όλα αυτά για μια εταιρεία που το 2009 είχε ζημιές 14,8 εκατ. ευρώ και στο πρώτο τρίμηνο εφέτος αρνητικό αποτέλεσμα 2,9 εκατ. ευρώ, με περίπου 3.500 εργαζόμενους και ένα δίκτυο εκατοντάδων καταστημάτων ανά την Ελλάδα.

Ακόμη και αν αυτά τα εμπόδια ξεπεραστούν και στεφθεί με επιτυχία το «εγχείρημα άρθρο 99», παράγοντες της αγοράς εξέφραζαν αμτφιβολίες για το κατά πόσο οι προμηθευτές θα εξακολουθήσουν να δίνουν πιστώσεις και αν θα ρισκάρουν σε δεύτερο χρόνο να γεμίζουν τα ράφια της εταιρείας υπό το φόβο μιας πτώχευσης.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί στην αγορά είναι το γεγονός πως οι μεγάλοι προμηθευτές είτε επίσημα είτε ανεπίσημα προσπαθούν να απαλύνουν το σοκ από την πτώση του... Άτλαντα, δηλώνοντας πως έχουν διακόψει τη συνεργασία τους με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Ενδεικτικά, ο όμιλος Σαράντη ανακοίνωσε πως δεν επηρεάζεται από την εν λόγω εξέλιξη, καθώς «έχει διακόψει προ καιρού τη συνεργασία του με τη συγκεκριμένη εταιρεία».

Οι πρώτες απαντήσεις για το μέλλον της Ατλάντικ θα δοθούν στις 27 Οκτωβρίου ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, στη δικάσιμο για την αίτηση υπαγωγής της στη διαδικασία συνδιαλλαγής του άρθρου 99 του Ν. 3588/2007.


Δεν είναι λίγοι και αυτοί που αφήνουν αιχμές για τον τρόπο χειρισμού της κρίσης από τη διοίκηση της εταιρείας, κυρίως οι μικρότεροι προμηθευτές, λέγοντας πως δεν πέρασαν δύο μήνες από τη γενική συνέλευση της Ατλάντικ στην οποία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Μανώλης Αποστόλου, είχε δηλώσει κατηγορηματικά πως «οποιαδήποτε αναφορά στο άρθρο 99, το οποίο πριν το φέρουν οι φήμες στην επιφάνεια δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς περιλαμβάνει, κάνει κακό στην εταιρεία και επηρεάζει χωρίς λόγο την ψυχολογία των περίπου 4.000 ανθρώπων με τους οποίους συνεργαζόμαστε». Στο ίδιο μήκος κύματος και ορισμένοι μέτοχοι της εισηγμένης, που μιλούν για «παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού από τη διοίκηση της Ατλάντικ».

Τα σύννεφα πάνω από την Ατλάντικ έδειχναν την επερχόμενη καταιγίδα ήδη από τον Απρίλιο, αφού υπήρχαν έντονες πληροφορίες από την πλευρά των προμηθευτών για σφράγισμα επιταγών ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, έκδοσης Ατλάντικ. Ωστόσο, τραπεζικές πηγές σημείωναν πως η εταιρεία κατάφερνε να καλύπτει τις επιταγές της, έστω και την τελευταία στιγμή, δηλαδή πριν αυτές φτάσουν να μπουν στα μαύρα κατάστιχα του «Τειρεσία».
 
 
Οι επόμενες κινήσεις


Μέχρι τον Οκτώβριο η διοίκηση της εταιρείας φιλοδοξεί να καταφέρει οι πιστωτές και οι μέτοχοι να συναινέσουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης, ενώ παράλληλα υλοποιεί και κινήσεις για την αναδιάρθρωση των λειτουργιών και του δικτύου με στόχο τη μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση ρευστότητας.

Έτσι υλοποιείται πρόγραμμα κλεισίματος καταστημάτων σε περιοχές όπου δεν ήταν αποδοτικά ή μεταφορά τους σε άλλες περιοχές με φθηνότερα μισθώματα και ευκαιρίες ανάπτυξης. Επίσης, εξετάζει τη διάθεση μη παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων της και μελετά τρόπους περαιτέρω αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πώληση της θυγατρικής της εταιρείας στον κλάδο του χονδρεμπορίου ΒΗΤΑ ΠΙ στην ΕΛΓΕΚΑ, αποφέροντάς της 14,8 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από μερικές εβδομάδες, έχει αμφισβητηθεί από το μέτοχο μειοψηφίας κ. Γαληνό Λαουτάρη, ενώ κατά αυτής φέρεται να έχει κινηθεί και η εταιρεία κρεάτων Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, η οποία ουσιαστικά οδήγησε την Ατλάντικ στο άρθρο 99, καθώς πέτυχε να εκδώσει διαταγές πληρωμής για ποσό 516.686 ευρώ.

Υπό αυτή την πίεση και προκειμένου να προλάβει και άλλους προμηθευτές της από ανάλογες κινήσεις, η διοίκηση της Ατλάντικ αποφάσισε να ζητήσει την προστασία του πτωχευτικού κώδικα για να αποσοβήσει τον κίνδυνο οριστικής αδυναμίας πληρωμών.

Αποστόλου vs Λαουτάρη

Ο μετοχικός σπαραγμός καλά κρατεί

Σε περιόδους κρίσης η ενότητα και η συσπείρωση δυνάμεων είναι μονόδρομος για να ξεπεράσει κανείς τις δυσκολίες. Όταν τα προβλήματα γιγαντώνονται, το να βρίσκονται σε ρήξη οι μέτοχοι μας εταιρείας μάλλον δεν βοηθάει να γίνει πιο... γαλανός ο ουρανός.

Η κόντρα της οικογένειας Αποστόλου με την οικογένεια Λαουτάρη κρατά 5 από τα 9 χρόνια που έχουν ενώσει τις επιχειρήσεις και τις τύχες τους, με εκατέρωθεν κατηγορίες, αντεγκλήσεις και ανταλλαγές εξωδίκων. Ο κ. Γαληνός Λαουτάρης κατ’ επανάληψη έχει κατηγορήσει τη διοίκηση της Ατλάντικ για αδιαφανείς διαδικασίες, για κακοδιαχείριση, ακόμη και για πλαστούς ισολογισμούς.

Μετά την ανακοίνωση για το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 99, με ανακοίνωσή του επιτέθηκε εκ νέου κατά της διοίκησης Αποστόλου για μια σειρά καταστροφικών, όπως τις χαρακτήρισε, κινήσεων, ενώ κάνει λόγο και για παράνομες ενέργειες. Στην ανακοίνωση ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Με πρωτόγνωρες και παράνομες μεθοδεύσεις και ενέργειες της ΄επικίνδυνης και ανύπαρκτης΄ διοίκησης της εταιρείας έχει στηθεί ΄πάρτι΄ ξεπουλήματος της εταιρείας ΑΤΛΑΝΤΙΚ».

Ο «ψυχρός πόλεμος» των δύο μετόχων ξεκίνησε στα τέλη του 2005 - αρχές 2006, όταν υπήρξαν φήμες για πρόθεση πώλησης του ποσοστού που κατείχε η οικογένεια Λαουτάρη στην Carrefour. Αφού υπήρξε διάψευση από πλευράς Ατλάντικ περί οποιασδήποτε πρόθεσης πώλησης μεριδίου στο γαλλικό κολοσσό, η οικογένεια Αποστόλου αρνήθηκε να εξαγοράσει την Εύβοια Μάρκετ Προμηθευτική (ΕΜΠΡΟ), συμφερόντων Λαουτάρη. Ως απάντηση, έστειλε εξώδικο με το οποίο αμφισβητούσε τα οικονομικά στοιχεία της χρήσης 2006 και κατήγγειλε τη διοίκηση για κακοδιαχείριση.

Λίγους μήνες μετά, η οικογένεια Λαουτάρη συνάπτει συνεργασία με την Carrefour-Μαρινόπουλος και μετονομάζει τα 18 καταστήματα ΕΜΠΡΟ σε «Μαρινόπουλος 5΄». Τον Απρίλιο του 2008, η ρελάνς των Αποστόλου ήταν να βάλουν τέλος στη συνδιοίκηση της Ατλάντικ, για να ακολουθήσει ένα μήνα αργότερα η οικογένεια Λαουτάρη αμφισβητώντας εκ νέου τα οικονομικά αποτελέσματα του 2007.

Το 2009 οι καταγγελίες της οικογένειας Λαουτάρη επιμένουν για κακοδιαχείριση, προειδοποιώντας ότι η Ατλάντικ βρίσκεται «στα πρόθυρα της καταστροφής», τονίζοντας παράλληλα ότι έχει αθετηθεί το συμφωνητικό συγχώνευσης που είχαν υπογράψει οι εταιρείες Ατλάντικ και Γαληνός Α.Ε. το 2001.

Όλο αυτό το διάστημα η οικογένεια Αποστόλου καταγγέλλει ότι η οικογένεια Λαουτάρη δυσφημεί την Ατλάντικ, ενώ την κατηγορεί ότι με τις κινήσεις της ενισχύει τον ανταγωνισμό εις βάρος του ομίλου.

Ο κ. Λαουτάρης, πάντως, δεν δίστασε σε συνέντευξή του στο Capital.gr τον περασμένο Νοέμβριο να χαρακτηρίσει «μεγάλο λάθος» τη συγχώνευση της εταιρείας του με την Ατλάντικ, λέγοντας πως «ήμασταν μια πετυχημένη εταιρεία και τελικά γίναμε κομμάτι μιας ζημιογόνας επιχείρησης».

Δεν ήταν ωστόσο πάντα έτσι οι σχέσεις των δύο πλευρών. Μάλιστα, όταν τον Φεβρουάριο του 2001 αποφάσισαν να συνενωθούν επιχειρηματικά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι στον ανταγωνισμό που έχασαν τον ύπνο τους, αφού η Λαουτάρης είχε σημαντική παρουσία στην Εύβοια και η Ατλάντικ χρόνο με το χρόνο αναπτυσσόταν δυναμικά και με υγιή οικονομικά αποτελέσματα.
 
 
 
Το χρονικό της ανάπτυξης και της πτώσης


1980: Ιδρύθηκε το 1980 από τον κ. Παναγιώτη Αποστόλου. Μέσα σε πέντε χρόνια είχε 5 καταστήματα με τζίρο 16,7 εκατ. ευρώ.

1985: Στο διοικητικό επιτελείο μπαίνουν τα παιδιά του ιδρυτή, Περικλής, Ελπίδα και Μανώλης Αποστόλου.

1990: Το δίκτυό της φτάνει τα 10 καταστήματα με την απορρόφηση μιας μικρής αλυσίδας στον Πειραιά.

1992-1996: Επενδύονται 44 εκατ. ευρώ σε νέα καταστήματα, ανακαινίσεις παλαιών, όσο και την εσωτερική αναδιοργάνωση της εταιρείας.

1994: Με την εξαγορά της εταιρείας Χριστόπουλος ΑΕΒΕ η Ατλάντικ έρχεται σε επαφή με τη χονδρική πώληση. Την ίδια χρονιά εξαγοράζεται και η ΦΑΡΜΑ ΤΕΤΡΑΣ ΑΕΒΕ. Στο τέλος του 1994 ο όμιλος είχε 85 καταστήματα.

1997: Από 31/7 λειτουργεί μία ενιαία εταιρεία η οποία έχει συγχωνεύσει όλες τις θυγατρικές.

2000: Πλέον διαθέτει 118 καταστήματα με συνολικό τζίρο 235 εκατ. ευρώ και τον Δεκέμβριο μπαίνει στο Χρηματιστήριο.

2001: Συμφωνία με την οικογένεια Λαουτάρη για την απορρόφηση της εταιρείας Γαληνός-Λαουτάρης Α.Ε. Τα καταστήματά της αυξάνονται στα 163 και ο τζίρος της τα 384 εκατ. ευρώ χωρίς Φ.Π.Α.

2002: Ανακοινώνεται η συγχώνευση με απορρόφηση της εταιρείας ΑΡΙΣΤΑ Α.Ε. με 18 καταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα και ισχυρό δίκτυο χονδρικής πώλησης.

2003: Επεκτείνεται σε χονδρική και franchising μέσω της ΑΡΙΣΤΑ, αρχικά από τη Βόρεια Ελλάδα.

2005: Προσανατολίζεται στη δημιουργία τμημάτων με φρέσκα προϊόντα. Στο τέλος του χρόνου ο κύκλος εργασιών της ξεπερνά τα 577 εκατ. ευρώ.

2006: Κηρύσσεται ο «πόλεμος» των μετόχων, μετά από φήμες για πρόθεση πώλησης του ποσοστού που κατείχε η οικογένεια Λαουτάρη στην Carrefour.

2008: Η οικογένεια Αποστόλου βάζει τέλος στη συνδιοίκηση της Ατλάντικ και η οικογένεια Λαουτάρη καταγγέλλει τους συνεταίρους της αμφισβητώντας τα οικονομικά αποτελέσματα.

2009: Η πλευρά Λαουτάρη προειδοποιεί ότι η Ατλάντικ βρίσκεται «στα πρόθυρα της καταστροφής», ενώ οι Αποστόλου την κατηγορούν για δυσφήμιση.

2010: Ο Ιανουάριος τη βρίσκει με νέα εταιρική ταυτότητα. Λίγο καιρό μετά, η διοίκηση διαψεύδει τα περί άρθρου 99. Η ανακοίνωση έρχεται στις 14 Ιουλίου να επιβεβαιώσει τα προβλήματα της Ατλάντικ.
capital

Δεν υπάρχουν σχόλια: